Veelgestelde vragen

Hoeveel soldaten zitten er op de wachttoren?

Tijdens het leefexperiment zitten er acht soldaten op de wachttoren. Acht soldaten vormen samen een contubernium; de kleinste onderverdeling in het Romeinse militaire systeem. Eén van de acht soldaten is een decanus. Hoewel hij niet hoger in rang is dan de rest van zijn groep, is zijn rol vergelijkbaar met een groepsoudste. Het is bekend dat Romeinse wachtdiensten drie uur achtereen duurden en dat soldaten nooit alleen op wacht stonden. Dit betekent dat er in ieder geval acht soldaten per twaalf uur wachtdienst hebben. De soldaten hebben op vaste tijden overdag wachtdienst. ’s Nachts wordt dit op dezelfde tijden herhaalden. Er is immers niet genoeg ruimte in de wachttoren om hier twee contubernia te laten verblijven.

Wat eten en drinken de soldaten?

Hoewel de soldaten van het leefexperiment waarschijnlijk elke dag alleen veel vlees zouden willen eten, was het Romeinse voedselpatroon erg divers. Er is uitgebreid archeologisch onderzoek gedaan naar enkele Romeinse wachttorens in de directe omgeving van de replica waar het leefexperiment wordt gehouden. Met het hierop gebaseerde menu betekent het dat er verschillende soorten vlees, gevogelte en vis wordt gegeten. Daarnaast wordt het eten aangevuld met o.a. groenten, noten en kaas. Het voedselpatroon lijkt veelal op dat van de vicus, het kampdorp bij een castellum.

Om de dorst te lessen is er altijd vers water te halen uit de rivier. Maar als je alleen maar water drinkt heb je op een gegeven moment ook wel eens zin in iets anders. De Romeinse soldaten drinken ook graag bier en goedkope wijn.

Hoe gaan de soldaten naar de wc?

Hoe gaan wij naar de wc?

De wachttoren beschikt niet over een wc. Maar de rivier, die vroeger vlak langs de wachttorens stroomde, zou een geschikte plaats hebben geboden om de behoefte te doen. Het spoelt ook nog eens continu door. Mogelijk maakte de wachttorenbemanning vroeger gebruik van een simpele balk die boven de rivier was geplaatst om hier zittend hun behoeften te doen. Omdat de soldaten tijdens hun wachtdienst niet zomaar van hun post af kunnen hebben zij een pispot tot hun beschikking. Zeer waarschijnlijk werd deze vroeger gewoon in de rivier geleegd.

Wat doen de soldaten in hun vrije tijd?

De soldaten die naar een wachttoren worden gestuurd, komen daar om te werken. Als de wachtdienst voorbij is hebben de soldaten wat vrije tijd. Als zij tenminste niet hun tijd spenderen aan eten, drinken en slapen. Romeinse soldaten houden van spelletjes, maar ook van een gokje wagen. Soldaten die kort voor het uitkeren van het vierjaarlijkse soldij naar een wachtpost worden gestuurd, kunnen van te voren een verzoek bij de signifer (de penningmeester van de eenheid) indienen om hun soldij van te voren te krijgen. Met het geld kunnen de soldaten in hun vrije tijd dobbelen. En wie weet komen ze rijker in het castellum terug dan toen ze op wachttorendienst werden gestuurd.

Hoe slapen de soldaten?

De soldaten in de wachttoren slapen in stapelbedden. De ruimte is namelijk te beperkt om losse bedden neer te zetten. Ook zijn er maar twee stapelbedden nodig. Het komt namelijk nooit voor dat er meer dan vier soldaten tegelijk slapen.

Zelfs met twee stapelbedden is het nog proppen. Maar goed, het gaat er uiteindelijk om dat de soldaten kunnen uitrusten voor hun volgende wachtdienst. Veel luxe is niet nodig om je werk goed te kunnen doen.

Heb je ook vragen over wat de soldaten tijdens het leefexperiment doen? Klik op de knop hieronder om vragen te stellen. Ingezonden vragen worden op deze pagina beantwoord.